Woord en Beeld

Contrast

les contrastWist je dat perfectionisme en trots heel dicht bijelkaar liggen ? Zij lijken in eerste instantie met elkaar in CONTRAST te zijn. Een perfectionist is vaak trouw, integer, hardwerkend. Hij of zij doet toch gewoon heel goed zijn best en wil goed werk afleveren. Niks mis mee.

Waar gaat het dan wèl mis ?

* Als alleen mijn ideeën de beste zijn.
*Als alles op mijn manier moet gebeuren.
* Als ik mezelf moeilijk kan vergeven als ik een fout maak.

*Als ik eigenlijk nooit echt tevreden kan zijn.
Dan wordt het hoogmoed. Wie heeft ooit gezegd dat je foutloos moet of zelfs kan zijn?  In het boek “genezende genade’ van David Seamands las ik mooie dingen over dit onderwerp. Dat deze verkeerde manier van perfectionist zijn zich heeft kunnen ontwikkelen onder bepaalde omstandigheden. Er was bijvoorbeeld geen onvoorwaardelijke liefde in je gezin, vroeger. Maar wel veel afwijzing, geboden en verboden of wetticisme. In je onderbewuste besluit je dan dat je anders/beter moet zijn en ontwikkeld een ideaal zelfbeeld en een onechte persoonlijkheid. Dit heeft weer allerlei negatieve gevoelens als gevolg.

Verder heeft de schrijver het over – het medicijn – genade – valkuilen – Ik heb een samenvatting gemaakt van dit boek. Voor wie dit graag wil lezen ; stuur me een mailtje en hij komt naar je toe.  gerdahiemstra@gmail.com

Er is geen God als U, zo op en top

een Vader, zo barstensvol genade,
zo ongelofelijk groots en gul en gaaf.
Vergeef mijn zieligheid, mijn dom vertoon
van ‘kijk mijn nou weer fijn presteren’
En fluister mij daarom nog eenmaal in;
Ik hoef jouw offers niet, jij bent Mijn kind.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *